Antony Morato

Bekende Italiaanse modemerken en hun ontstaan

Italië lijkt wel het hart van de mode. Er komen bizar veel modemerken uit Italië. In deze blog ga ik enkele van deze bekende merken bespreken en beschrijf ik hoe deze merken ontstaan zijn.

Antony Morato

Antony Morato is een relatief jong modemerk. Het is in 2007 opgericht door de drie broers Lello, Giovanni en Tania. Zij vonden dat de prijzen van Italiaanse kleding erg hoog waren en besloten om zelf kleding te gaan merken. Het merk staat bekend op zijn jonge, maar klassieke uitstraling. Ze hebben drie verschillende lijnen. De Black collectie bevat alledaagse kleding. De Gold collectie is iets meer gericht op het gebruik van denim. De Silver collectie bestaat uit sportkleding.

Versace

Versace is opgericht in 1978 door Gianni Versace. Helaas heeft deze oprichter maar 19 jaar kunnen ontwerpen. Hij werd namelijk voor zijn huis in Miami vermoord in 1997. Zodoende heeft zijn zus Donatella het merk doorgezet met hulp van haar broer Santo.

Gucci

Gucci is natuurlijk bij iedereen bekend en is misschien ook wel het meest bekende Italiaanse merk. Het is in ieder geval wel het meest waardevolle modemerk van Italiaanse herkomst, het had in 2018 een waarde van 8 en een half miljard! Bij deze waardering is de omzet van het merk meegenomen, maar ook de mate waarin consumenten zich emotioneel verbonden voelen met het merk. Gucci is overigens een vrij oud modewerk. Het is in 1920 door Guccio Gucci gelanceerd in Florence en doet dus al lange tijd mee in de modewereld. Het merk stond toen al bekend om het gebruik van leer voor zijn producten. In 1953 overleed Guccio, gelukkig gingen zijn vier zonen echter verder met het merk. Tot 1993 is het bedrijf in handen gebleven van familie, daarna is het verkocht aan een multinational genoemd Investcorp.

Prada

Prada is door Mario Prada in 1913 opgericht in Milaan. Het staat bekend om zijn goede kwaliteit en zijn statussymbool. Tot 1978 deed het vooral luxegoederen maken, zoals koffers, tassen, kleding en schoenen. In 1978 werd het bedrijf echter geërfd door Miuccia Prada, de kleindochter van de oprichter Mario Prada. Zij heeft het merk ook bekend gemaakt in de haute couture wereld. Tevens is zij ook de parfum lijn gestart. Overigens is het jeugdigere label Miu Miu ook eigendom van Prada en is zelfs vernoemd naar Miuccia Prada.

Naast bovengenoemde merken zijn ook Armani en Ray-Ban modemerken met als herkomst het mooie Italië.