Budgettair verantwoorde marketing voor kleine bedrijven

Als je zelf een klein bedrijfje hebt, weet je hoe belangrijk marketing is voor het aantrekken van klanten. Voor kleine bedrijven is marketing echter soms lastig, omdat er vaak maar weinig budget voor beschikbaar is. Gelukkig zijn er talloze manieren van marketing die niet perse veel geld hoeven te kosten. Deze zijn vaak ook nog eens hartstikke geschikt voor kleinere bedrijven. In deze blog deel ik drie manieren van marketing die jij kunt toepassen bij jouw bedrijfje. 

Mond-tot-mond reclame

Een vorm van marketing waar veel kleine bedrijven het van moeten hebben, is mond-tot-mond reclame. Deze vorm van reclame maken werkt dan ook hartstikke goed voor dit soort bedrijfjes. Een manier waarop je dit soort marketing goed kan benutten, is door vooral te focussen op de service van jouw bedrijf. Zorg ervoor dat klanten niet alleen tevreden zijn met het product, maar ook een fijne ervaring hebben gehad bij jouw bedrijf met jouw werknemers. Dit stimuleert klanten om over jouw bedrijf te vertellen aan vrienden, familie en collega’s. Als je mond-tot-mond reclame goed aanpakt, kun je hier enorm veel voordelen uit halen!

Kleine evenementen organiseren

Als klein bedrijf zullen veel van je klanten uit de buurt komen. Vooral voor bedrijfjes in dorpen of kleinere steden zal dit het geval zijn. Deze klanten zullen het dan ook zeer waarderen als je af en toe iets terug doet voor de buurt. Organiseer daarom zo nu en dan een leuk evenement of een kleine borrel. Zorg dat veel mensen ook daadwerkelijk van je evenement afweten. Zet het op Facebook en onderschat bovendien niet de werking van flyers en posters. Dit hoeft niet eens duur te zijn. Zelf gebruik ik voor mijn bedrijfje altijd mijn printer thuis waar ik HP 301XL inkt cardridges van een huismerk voor gebruik. Dit is relatief goedkoop en flyers werken enorm effectief voor promotie. Kleine evenementen kunnen veel doen voor je bedrijf, omdat je persoonlijk met zowel vaste als potentiële klanten kan praten. 

Social media marketing

Een hele geschikte vorm van marketing voor kleinere bedrijven is social media marketing. Hierbij gebruik je gratis platformen zoals Instagram en Facebook om reclame te maken voor jouw bedrijf. Social media wordt tegenwoordig veel gebruikt, dus je kunt hiermee veel potentiële klanten bereiken. Je kunt natuurlijk gebruik maken van alle social media kanalen, maar je kunt er ook een aantal kiezen op basis van je doelgroep. Zo zie je bijvoorbeeld dat jongvolwassenen veel gebruik maken van Facebook en LinkedIn. Jongeren hebben echter vaak niet eens een profiel op deze kanalen en zitten in plaats daarvan veel op Instagram en Snapchat. Lijkt deze manier van marketing je interessant? Besteedt dan eens wat tijd aan het bestuderen van je doelgroep en het bekijken van social media kanalen van soortgelijke bedrijven in de industrie.