Een hoortoestel kiezen met de juiste hulp

Een beetje gehoorverlies blijft vaak onopgemerkt bij anderen. Het geluid van de televisie gaat wat harder en te drukke feestjes worden afgezegd. De klachten kunnen echter toenemen waardoor je in het dagelijks leven meer last kunt gaan ervaren. Dit is heel vervelend en onnodig. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel namelijk vaak helpen. Het geluid uit de omgeving wordt door dit apparaatje versterkt, zodat je beter kunt horen.

De oorzaken van gehoorverlies

Naast ouderdom zijn er andere oorzaken van gehoorverlies. Infecties, ziekten en het gebruik van bepaalde medicatie kunnen gehoorschade veroorzaken. Om deze reden is het goed om je gezondheid te laten onderzoeken door een (huis)arts.

Daarnaast leiden geluiden die boven de 120 decibel komen tot blijvende schade. Momenteel is er nog geen behandeling om het gehoor te kunnen verbeteren.

Gehoortest

Wanneer je twijfelt aan je gehoor, kun je zonder verwijzing bij de audicien of de huisarts terecht voor een gehoortest. De meest betrouwbare test is de audiometrie. Hierbij krijg je meerdere tonen te horen. Wanneer je een toon hoort, moet je op een knopje drukken. Op deze manier kan ook de oorzaak van eventuele gehoorschade vastgesteld worden.

Testen die je via het Internet of je telefoon kunt doen geven slechts een grove inschatting van je gehoor.

De gevolgen van gehoorverlies

Het is lastig om niet meer goed op je gehoor te kunnen vertrouwen, dit kan onzekerheid met zich mee brengen. Het goed kunnen volgen van een gesprek of het veilig voelen in het drukke verkeer kosten daarnaast ook veel energie. De meeste mensen kiezen ervoor om dit soort situaties te vermijden om hier minder last van te hebben. Mensen met gehoorverlies hebben daarom een grotere kans om depressief te worden en in een sociaal isolement te raken.

Welk hoortoestel past bij mij?

Door de verschillende vormen van slechthorendheid, werkt een gehoorapparaat bij iedereen anders. Er zijn toestellen die je achter het oor hangt, maar er zijn ook toestellen die in het oor worden geplaatst. De hoortoestellen worden grotendeels aangepast op je gehoor. Een audicien kan je helpen bij het maken van een goede keuze en bij het beantwoorden van eventuele vragen.

De kosten van een gehoorapparaat

In Nederland maken we gebruik van een hoorprotocol. Hierin worden de vergoedingen van hoortoestellen vastgelegd. De prijs van een gehoorapparaat kan daarom lastig zijn om van tevoren te bepalen. Informeer goed bij de zorgverzekeraar welke vergoeding je kunt krijgen bij het aanschaffen van een hoortoestel.