Een auto importeren uit het buitenland

 

Waarom een auto importeren uit het buitenland
Het importeren van auto’s uit het buitenland gebeurt om verschillende redenen. Het kan financieel voordelig zijn om een auto te importeren, maar ook modellen die niet in ons land verkrijgbaar zijn komen via de import toch op de Nederlandse wegen terecht. Bij jong gebruikte auto’s uit het hoge segment zijn er grote prijsverschillen mogelijk, ook als alle kosten zijn meegerekend. Uiteindelijk moet de auto onder de streep voordeliger uitkomen.

Wat kost het importeren van een auto uit het buitenland
Het proces begint altijd met de aankoop van de auto. Omdat er sprake is van import, zal de auto naar Nederland moeten worden vervoerd. Bij een auto importeren uit Duitsland vallen deze kosten wel mee, maar een wagen uit Amerika moet worden verscheept, waardoor de prijs zal oplopen. Eenmaal in Nederland aangekomen zal auto een keuring ondergaan bij het RDW. Na goedkeuring zal het voertuig worden geregistreerd en is het toegestaan om er op de Hollandse wegen mee te rijden. Kosten voor de kentekenplaten komen hier nog bovenop. De laatste stap is een bezoek aan de douane. Hier zal de BPM aangifte en betaling plaatsvinden. De hoogte van de BPM is afhankelijk van de specifieke situatie rondom de auto.

Populaire landen om een auto te importeren
Duitsland en in mindere mate België zijn door de lage verkoopprijzen de populairste landen om een auto te importeren. Hierna volgt de Verenigde Staten waar vooral niet-europese modellen vandaan komen. Denemarken kan interessant zijn voor nieuwe auto’s, terwijl uit Engeland vooral de klassieke tweedehands auto’s populair zijn. Zwitserland kan voordelig zijn als de Zwitserse frank laag staat vergeleken met de euro.

Samenwerking met een professional
Bovenstaande processen zijn door een particulier zelfstandig uit te voeren. Hou er rekening mee dat het veel tijd, energie en kennis van de regelgeving zal kosten. Een prima alternatief is gebruik maken van gespecialiseerde importbedrijven. Deze bedrijven beschikken over actuele informatie over de marktontwikkeling uit de landen van herkomst, en hebben een groot netwerk opgebouwd van ondersteunende bedrijven en medewerkers. De administratieve afhandeling is per land verschillend, maar ook de kosten van de BPM kunnen hoger uitkomen als de aanvraag niet op meest gunstige manier zal plaatsvinden. De diensten van de verschillende aanbieders kunnen verschillen, en zijn ook afhankelijk van de wensen van de klant. Begeleiden ze het gehele aankoopproces totdat de auto voor de deur staat, of nemen ze een gedeelte van de import op zich, bijvoorbeeld alleen de administratieve afhandeling. Iedere dienst heeft een eigen prijskaartje, dus informeer vooraf wat de dienst inhoud, en bereken zelf wat de totale kosten zullen bedragen.