Nieuwe kennis opdoen met een trespa plaat

Een trespa plaat, wat is het, en hoe gebruik je het? Toen ik voor het eerst van het materiaal hoorde, had ik geen idee wat het was. Toen ik er achter kwam wat het was, wat ook te lezen is onder het eerste kopje, bedacht ik me wel dat ik trespa platen veel in mijn omgeving heb gezien! Omdat het voor mij toch zo’n onbekend begrip was, heb ik besloten deze blog te schrijven! Zo help ik misschien een paar van mijn lezers ook aan nieuwe kennis. Veel leesplezier!

Wat is een trespa plaat?

Nou, een trespa plaat is dus een houten plaat. Het is een vlakke plaat op basis van hars. De plaat is versterkt met op hout gebaseerde vezels. Door deze eigenschappen is het een hele sterke plaatsoort, die uitermate geschikt is voor verticale toepassingen. Verticale toepassingen kunnen bijvoorbeeld gevels zijn, dan dient de trespa plaat als gevelbekleding. Ook kun je er een balkon mee bekleden. Er zijn veel verschillende soorten. Trespa izeon satin heeft een gladde buitenkant. De meteon satin heeft een houtmotief. De meteon rock heeft een steenachtig uiterlijk.

Wat zijn de voordelen aan een trespa plaat?

De grootste voordelen van een trespa plaat zijn dat het niet zal smelten, druipen of exploderen bij een brand. Het is dus een veilig materiaal. Daarnaast is een enorm groot voordeel dat de platen in ontzettend veel verschillende stijlen verkrijgbaar zijn. Je kunt het materiaal namelijk direct toepassen (lees meer over dit in het volgende kopje), waardoor een plaat met de juiste bedrukking je heel veel schilderwerk of plamuur werk scheelt! Ook hebben de platen weinig onderhoud nodig en gaan ze ontzettend lang mee. Het materiaal houdt zich buitengewoon goed in de buitenlucht. Zon verkleurt het materiaal niet. En nog beter is dat het bijna geen vuil aantrekt of op zich laat komen. Mocht dat toch gebeuren, dan kun je het materiaal ook makkelijk schoonmaken met een gangbaar schoonmaakmiddel in plaats van dure alternatieven.

Hoe gebruik je het materiaal?

Je kunt het materiaal wel zelf zagen, maar voor het mooiste resultaat kun je het beste de platen op maat laten zagen. Dan weet je namelijk zeker dat de toplaag niet barst of gaat rafelen, of dat er vezels uit de zijkanten gaan steken! Doe je het wel zelf, gebruik dan een standaard cirkelzaag met een blad geschikt voor een trespa plaat voor het mooiste resultaat. Je kunt de platen aan elkaar schroeven of lijmen. Voor de mooiste afwerking kun je dan kiezen voor schroeven in dezelfde kleur en stijl als je plaat, zo vallen ze nauwelijks op!